Het onderzoek

Wat houdt het onderzoek in?
Speelse manier van behandelen
Indeling in twee groepen
Uw kind kan worden ingedeeld in een van de volgende twee groepen:
1. Interventiegroep: Deze groep volgt de Dinoschool interventie.
2. Controlegroep: Deze groep ontvangt geen interventie en volgt de standaardzorg zoals deze normaal wordt aangeboden. Uw kind kan op een wachtlijst gezet worden om na afloop van het onderzoek alsnog mee te doen met de Dinoschool.
Alle gezinnen worden willekeurig verdeeld in twee groepen om verschillen te voorkomen. De toewijzing gebeurt door loting, die de onderzoekers niet kunnen beïnvloeden. De helft van de gezinnen wordt ingedeeld in groep 1. Deze kinderen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Dinoschool. Met deze interventie willen we de sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden van kinderen versterken en dwars en opstandig gedrag verminderen.Om achteraf te kunnen bepalen of eventuele veranderingen daadwerkelijk door de interventie zijn veroorzaakt, is het nodig ook een controlegroep in het onderzoek te betrekken. Deze kinderen vormen groep 2. Zonder een controlegroep kunnen we namelijk niet met zekerheid vaststellen of de Dinoschool heeft bijgedragen aan de veranderingen in positief gedrag. Groep 2 neemt daarom niet deel aan de interventie. Aan beide groepen worden wel dezelfde vragen gesteld en beide groepen ontvangen dezelfde vergoeding. Er is altijd de mogeljkhed om na afloop van het onderzoek alsnog de interventie te volgen.



Wat houdt deelname aan het onderzoek in?
Gezinnen doen mee.
Maanden
Augustus 2025 - Februari 2026
Meetrondes
Wij vragen het volgende van ouders
Tijdens deze periode vragen wij het volgende van u:
- Twee keer een online vragenlijst invullen, in augustus 2025 (voor de interventie) en februari 2026 (na afloop). Elke vragenlijst duurt ongeveer 60 minuten en gaat over uw ervaringen en het gedrag van uw kind.
- Twee huisbezoeken van ongeveer 30 minuten, waarbij een medewerker op speelse wijze een korte taak uitvoert met uw kind om inzicht te krijgen in zijn of haar emoties en sociale vaardigheden.
- Dagelijks een korte vragenlijst invullen via een app, samen met uw kind. Deze vragenlijst duurt 3 tot 5 minuten per dag en wordt ingevuld gedurende 20 weken: 1 week voorafgaand aan de interventie, 18 weken tijdens de interventie en 1 week erna.
De totale tijdsinvestering bedraagt ongeveer 10 tot 15 uur, verspreid over de gehele onderzoeksperiode.
Voor uw tijd en inzet kunt u tot ongeveer €50,- verdienen, afhankelijk van uw deelname aan de verschillende onderdelen van het onderzoek.
Download hier de vragenlijst
Wij vragen het volgende van Leraren
Wat vragen we van u als leraar?
Omdat u als leerkracht een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het kind, vragen wij u om op twee momenten in het schooljaar enkele korte vragenlijsten in te vullen over het gedrag en functioneren van de leerling:
- 1. In september 2025 (voor de start van de interventie).
- In februari 2026 (na afloop van de interventieperiode)
De vragenlijsten bestaan uit de volgende onderdelen:
- Vragenlijst voor Leerkrachten (TRF)
- Gedragsvragenlijst voor Executieve Functies – Leerkrachtversie (BRIEF)
- Schaal voor Sociale Vaardigheden – Leerkrachtversie
Het invullen van deze vragenlijsten kost in totaal ongeveer 30 tot 45 minuten per meetmoment.
U ontvangt de vragenlijsten digitaal via een beveiligde link die we per e-mail toesturen. We vragen u vriendelijk om de vragenlijsten binnen één week na ontvangst in te vullen. U ontvangt hiervoor nog instructies en indien gewenst begeleiding vanuit het onderzoeksteam.
Waarom uw bijdrage belangrijk is? Uw observaties als leraar geven ons waardevolle informatie over hoe het kind functioneert in de schoolcontext. Daarmee draagt u bij aan wetenschappelijk inzicht in hoe en bij wie gedragsinterventies zoals Dinoschool het meest effectief zijn.



Wat houdt deelname aan de Dinoschool in?
De Dinoschool is een speels en educatief programma voor kinderen van 6 t/m 8 jaar. Het programma helpt kinderen hun sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. De focus ligt op het vergroten van zelfvertrouwen, samenwerken, omgaan met emoties en het oplossen van problemen. Kinderen in de interventiegroep volgen 18 wekelijkse groepslessen. Deze lessen zijn leuk en interactief, met veel aandacht voor leren door middel van spel en verhalen met puppets. Elke les duurt ongeveer twee uur en vindt plaats in een veilige omgeving bij u in de buurt, onder gebeleiding van getrainde professionals.